Loading...

Aisha

2019-01-04T21:25:38+00:00

En nyskriven pjäs för årskurs 4-7. Av Emma Broström, en av Sveriges främsta dramatiker med en mängd hyllade och prisbelönta pjäser på sin meritlista.

En natt händer det som Aisha varit så rädd för – storebror kommer inte hem och ingen vet vart han tagit vägen. Polisen kopplas in – men inte heller de har någon aning om vart han tagit vägen. Mamma sjunker djupare i sina tårar och pappa stirrar ut genom fönstret. För Aisha faller allt. Oron och ovissheten känner inga gränser, rädslan gör det svårt att andas. Var är han? Vad är det som har hänt? Varför gör ingen något!? Föräldrarna sitter apatiskt och gråter. Polisen säger att de ska vänta. Från skolan är det tyst. I takt med att desperationen växer fattar Aisha ett ödesdigert beslut. Om ingen annan har kraft att försöka hitta brodern och ta reda på vad som hänt får hon göra det själv. Det blir början på en resa som tar Aisha till platser hon aldrig tidigare besökt, möten med människor hon aldrig trodde hon skulle träffa och rakt in i en verklighet som krampaktigt håller grepp om hennes bror…

Aisha är en pjäs om hopp, syskonskap och utsatthet. Den utspelar sig i en verklighet som många barn och ungdomar lever i idag. I ett samhälle som blivit allt mer segregerat. Där det, i takt med att klassklyftorna ökar, kan vara svårt att finna hopp och framtidstro. Aisha, som befinner sig i brytningstiden (mellanstadiet), tvingas snabbt att bli vuxen. Hon drivs av lojalitet, syskonkärlek och är beredd att offra allt.

Pjäsen hade premiär fredagen den 23 mars 2018 på Scenen Pipersgatan 4 och säljs därefter för turné över hela landet.

Bokar du för skola inom Stockholm stad och har rätt till Kulan-premie? Boka via KULAN

Regissörens tankar
Jag har tidigare haft glädjen att få arbeta med två av Emma Broströms pjäser. (Stoneface/Duckface och Varje Våg). Båda föreställningarna har fått lysande recensioner och spelat för stor publik. Emmas texter skapar ett motstånd som jag trivs att arbeta med. Replikerna och dramaturgin är intelligent och erbjuder flera tolkningsmöjligheter. Berättelserna bär på en musikalisk klangbotten där varje replik är noga rytmiserad. Det finns en kompromisslöshet i att de aldrig presenterar enkla lösningar för publiken.

Både jag och Emma ser med stort allvar på de klassklyftor som alltmer bryter itu vårt samhälle. Vi har på nära håll sett människor duka under eller kastats ut i ett evighetslångt utanförskap. Vi har också sett kampen som andra människor för i deras närhet. De som lägger ned all sin kraft och tid för att förändra en svår situation till något bättre. Oftast förs denna kamp genom smärta. Den är ofta osynlig för andra eftersom kampen förs i det tysta. Det finns sådana här berättelser överallt men det skrivs sällan om dem eftersom de inte alltid slutar lyckligt. Därför vill vi berätta om en flicka som ger sig ut i världen för att försöka hitta sin försvunna bror. Vår förhoppning är att publiken ska kunna relatera till och identifiera sig med Aisha. Inte minst då vi vill skapa en berättelse om gränslös kärlek. Aisha, som bär en bottenlös kärlek till sin bror, är beredd att offra allt.

Skapande skola
Till föreställningen går det att beställa workshops. Vi arbetar lustfyllt med dramaövningar, improvisation och gestaltning. Fokus ligger på det grupp- och individstärkande samtidigt som sökandet efter att ringa in elevens syn på sin identitet är central. Vi vill också ge upplevelsen av att det är deltagaren som är källan för kreativiteten och att det är hens erfarenheter som står i centrum.

Regissör: Robert Jelinek
Manusförfattare: Emma Broström
Producent: Veronica Wollmén
Ljussättare: Lina Benneth
Ljuddesign: Fredrik Söderberg
Scenograf: Caroline Romare
Animatör: Camilla Lindén
Kostymdesigner: Caroline Romare

Hämtat från Media

”Skådespelarna Li Engla Molnár Kronlid och Jakob Olausson spelar fram ett syskonskap, som omfattar både samhörighet och främlingskap, med starka fysiska uttryck, intensitet och total närvaro. Det är verkligen något för publiken (10–13 år) att bita i.”

Svenska Dagbladet,
Karin Helander